Unutulmaya Başlanan Türk Bilim Önderlerimiz#1 (Geçmişini Unutma#3)

 10. ve 11.yüzyıllar içinde, sömürgecilik mantığını ve metodunu değiştirerek, kültür emperyalizmine yöneldi. Bu süreç gelişmiş ülkelerin, ikinci ve üçüncü dünya ülkelerinde kendi eğitim kurumlarını ve modellerini oluşturmasıyla başladı.

 Amaç bellidir, kendi kültürlerini yaymak ve diğer alt kültür olarak adlandırdıkları kültürleri eritmekti. Batı, kendisini bilimin ve bilgininin efendisi olarak görmüş ve dünyaya da bu sloganı çeşitli ve farklı yöntemlerle kabul ettirmiştir. Gerçektende ülkemizde ve diğer gelişime muhtaç ülkelerde bilimin, tekniğin ve teknolojinin tarihi gelişiminin batıya ait olduğunu kabul ederiz.

 Mim Kemal Öke : “ Türkiye’de bilim tarihi öğretilmez, öğretilse, İslam ilme manidir safsatasıyla ideolojiye payanda edilmek için kullanılır. Batıda bilim tarihi ciddi bir disiplindir. O tedristen geçerseniz, bugün bilim adına ne varsa Batıdandır dersisiniz. Onun için değil midir ki zaten, Avrupa Müslümanları hep ‘cehaletle’ suçlamıştır” ifadeleriyle Batının bakış açısını dile getirmiştir.
150 yıllık bir süreç içerisinde toplumumuza öğretilen ve bilinçaltımıza varıncaya kadar bize dikte edilen “Bilginin gelişiminde sadece batı vardır” taassubunu biraz olsun kırmak için kendi kültürümüzde yetişmiş bilginlerimizi tarihin tozlu raflarından alarak keşiflerini ve bilime katkılarını tanıtmaya çalışalım:


 İbn-i Sina ( 980- 1037) 

Bu dahi bilim adamı 20'li yaşlarında çeşitli bilim dallarında eserler vermeye başladı. Felsefe, mantık, ahlak, tıp, matematik, astroloji, müzik, dil bilgisi ve fıkıh, bu dalların sadece birkaçıydı. İbn-i Sina'nın “El Kanun Fit Tıp” kitabı, hiç kuşkusuz en önemli ve en ünlü yapıtıdır. İbn-i Sina'nın öğretileri, Rönesans döneminin üniversitelerinin birinci eğitim kitabı oldu. Sir William Osler’in değişiyle, “Bu Kanun adlı tıp eseri, tıpta her çağın kutsal kitabı oldu.” bu muhteşem kitap Avrupa’nın başlıca üniversitelerinde 600 yıl boyunca okutulan temel başvuru kaynağı oldu.
İbn-i Sina, tıpta cıvayı ilk kullanan kişidir. Ameliyatlarda uyutucu ilacı, suyun kaynatma usuluyle mikroptan temizlenmesini ve jeoloji biliminin temellerini atan da yine
İbn-i Sina'dır.







Harizmi (780- 850) 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Neden Haftanın Beş Günü Çalışıyoruz? Bu Durum Nasıl Uluslararası Bir Standart Haline Kavuştu?

İnsanlar Yaşlanınca Saçları Beyazlıyor da Hayvanların Tüyleri Neden Beyazlamıyor?

Sivrisinekler Gündüz Saatlerinde Nereye Kayboluyor?